Fundacja partnerem wielkiego otwarcia 18 dołkowego Pola Golfowego klasy mistrzowskiej - Sobienie Królewskie.

Fundacja Stamma miała zaszczyt uczestniczyć jako partner w uroczystości wielkiego otwarcia 18 dołkowego Pola Golfowego klasy mistrzowskiej i budynku klubowego Sobienie Królewskie Golf & Country Club . Wydarzenie odbyło się 27 czerwca 2012 roku na terenie inwestycji w Sobieniach Szlacheckich, gdzie powstaje osiedle domów i apartamentów przy polu golfowym oraz pierwszy w Polsce klub golfowy "fly in".

To było wyjątkowe wydarzenie, którym Polski golf może się szczycić.

Pole golfowe w Sobieniach to magiczne miejsce dla sympatyków tego białego sportu, który był dyscypliną olimpijską w latach 1900-1904. Ponownie zagości na Igrzyskach Olimpijskich w roku 2016 w Rio de Janeiro!

W samo południe wstęgę symbolicznie otwierającą drugą dziewiątkę tego podwarszawskiego obiektu (pierwsze dziewięć dołków oddano do użytku w 2010 roku) przecięli: pomysłodawca pola Jerzy Szymański wraz z synami Piotrem i Michałem, prezes Polskiego Związku Golfa Marek Michałowski, architekci Jonathan Davisom i Jeremy Ford (Ford Golf Design) oraz Waldemar Szadny z firmy Golf Projekt odpowiedzialnej za wykonanie pola.

Inaugurujący strzał z pierwszego tee wykonał Jonathan Davison, a za nim piłkę wybili Mariusz Czerkawski, Jerzy Dudek i 10-letni młody talent: Alejandro Pedryc, w asyście zgromadzonych osób, wśród których byli m.in. ambasadorowie Chin, Japonii, Kazachstanu, Wietnamu, Meksyku, gwiazdy polskiego sportu - Andrzej Strejlau, Henryk Apostel, Andrzej Supron, Krzysztof Diablo Włodarczyk, a także osoby świata filmu, w tym, Piotr Zelt, Marek Włodarczyk, Marek Kościkiewicz, a także Tadeusz Drozda, Marcin Wójcik, Wojciech "?ozo" ?ozowski.

Z okazji otwarcia został rozegrany Turniej inauguracyjny, w którym wzięli udział wyjątkowi goście m.in.: Jerzy Dudek, Mariusz Czerkawski, Tomasz Iwan, Piotr Świerczewki, Mateusz i Michał Ligoccy, Krzysztof Materna, Wiktor Zborowski , którzy grali w teamach Fundacji Stamma. Organizatorzy uroczystości przeznaczyli dochód z Turnieju na wsparcie i rozwój młodych talentów sportowych, podopiecznych Fundacji Stamma, za co serdecznie dziękujemy!

W imponuj?cym stylu grę na nowym obiekcie rozpoczął Marek Michałowski - od hole in one na 9. dołku. Szczęśliwym uderzeniem z odległości 156 m wygrał laptopa marki Samsung, następnie przekazał sprzęt na rzecz naszej Fundacji wzbudzając tym wielkie uznanie i sympatię. Dziękujemy.

Ceremonię prowadził attache olimpijski na Igrzyska w Londynie 2012 Senator Andrzej Person wraz z synem Jackiem.

Imprezie otwarcia towarzyszyły pokazy lotnicze, występy artystyczne oraz degustacje potraw przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni. Ponadto, wszyscy uczestnicy uroczystości mogli zagrać w golfa pod okiem Scotta Cranfielda - jednego z najbardziej uznanych trenerów na świecie czy wziąć udział w loterii z nagrodami.

Patronat honorowy nad ceremonią otwarcia objął Polski Komitet Olimpijski oraz Polski Związek Golfa.