Statuetki FELIKS BOKSU Fundacji im. Feliksa Stamma wręczone podczas XXX MTB im. Papy Stamma

Prawnuczka Feliksa Stamma, Paula Stamm dba o tradycje Polskiego Boksu. Wprowadziła na Polski ring statuetkę „FELIKS BOKSU”, aby jej pradziadek – twórca potęgi polskiej szkoły boksu był symbolem zwycięstwa dla pięściarstwa. FELIKSY wręczane są? od 2010 roku na Turnieju poświęconym pamięci Trenera wszechczasów.

W trosce o tradycję i szacunek do niezapomnianych Mistrzów Boksu Olimpijskiego Fundacja im. Feliksa Stamma wręczyła statuetki „Feliks Boksu” na Jubileuszowym XXX MTB im. Feliksa Stamma olimpijczykom, wychowankom „Papy” Stamma – otrzymali je: Marian Kasprzyk, Zbigniew Pietrzykowski, Wiesław Rudkowski, Józef Grudzień, Henryk Niedźwiedzki, Henryk Kukier. Uhonorowano również Rodziny zmarłych niedawno: Jerzego Kuleja, Leszka Drogosza, Kazimierza Paździora.

Statuetki wręczyła na ringu Paula Stamm prezes Fundacji wraz z przyjacielem dawnych mistrzów Danielem Olbrychskim.

FELIKSY trafiły do rąk wybitnych pięściarzy Polskiej Szkoły Boksu.

Jubileuszowy Turniej był też wspaniałym momentem do uhonorowania FELIKSEM Pana Mariana Kmity - dyrektora Polsat Sport jako Ambasadora Polskiego Boksu, któremu dziękujemy za wspólne kibicowanie podczas Turnieju.

Kolejne Statuetki za rok 2012 trafiły do: Sandry Kruk- Zawodniczka Roku, Tomasz Jaboński - Zawodnik Roku, Stanisław Wegierski- Trener Roku. Natomiast Championem 2013 , XXX MTB „Papy” Stamma została Lidia Fidura, której Fundacja z wielką dumą wreczyła statuetkę.

Tegoroczny Memoriał poświęcony pamięci patrona Fundacji, wybitnego szkoleniowca szlachetnej szermierki na pięści miał wyjątkowy charakter, był to XXX Jubileuszowy Turniej i zgłosiła się rekordowa ilość drużyn, bo aż 28 państw z całego świata: Anglia, Włochy, Francja, Hiszpania, Kanada, Australia, Brazylia, Katar, Turcja, Rosja i wiele innych.

W finałach znalazła się trójka reprezentantów Polski: Lidia Fidura (75 kg) pokonała Marinę Wołnową (Kazachstan) 18:10. Kobiety walczą w Memoriale Stamma od 2010 roku, gdzie Fidura zanotowaa komplet zwycięstw, to jej czwarty z rzędu triumf!. Oprócz mistrzyni Europy juniorek z 2008 roku, w finałach na Torwarze rywalizowali dwaj polscy pięściarze- Tomasz Kot (69 kg) przegrał z Francuzem 7:14 i Ireneusz Zakrzewski (75 kg) uległ minimalnie Anglikowi 8:9.

Czy za rok będzie wiecej Polaków na podium… ?