Feliks boksu w rękach Prezydenta RP

stamm1

fot. Piotr Molecki KPRP

Podczas uroczystości z okazji 60-lecia Mistrzostw Europy w boksie pod hasłem "Krok do Wolności" w dniu 20 listopada 2013 w Pałacu Prezydenckim  Paula Stamm , Prezes fundacji im. Feliksa Stamma wręczyła Panu Prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu statuetkę "FELIKS BOKSU".

Cieszymy się, że statuetka ulubionego trenera Pana Prezydenta będzie miłą pamiątką tego wyjątkowego spotkania upamiętniającego polskie triumfalne, historyczne  zwycięstwo boksu podczas Mistrzostw Europy 1953' w Hali Mirowskiej (Gwardia) w Warszawie.

Dziękuję serdecznie wszystkim pięściarzom, którzy wtedy w 1953 r. walczyli i wywalczyli 9 medali, w 10 kategoriach wagowych. To niebywały sukces, który był nam wszystkim wtedy potrzebny. Po wielu, wielu latach, te sukcesy także sportowe, przeżycia sportowe, koncentrowały marzenia, polską dumę, chęć przeżywania polskości, gdzieś w końcu się skropliły w ponowną wolność odzyskaną prawie 25 lat temu - powiedział Bronisław Komorowski.

stamm1 fot. Piotr Molecki KPRP

W spotkaniu uczestniczyli medaliści olimpijscy, Mistrzostw Świata, Europy- wychowankowie 'Papy" Stamma, trenerzy, działacze sportowi. Nie mogło też zabraknąć przyjaciela boksu - Daniela Olbrychskiego, który wraz z Józefem Grudniem -wychowankiem Stamma odbyli salonowy pokaz boksu. Był to sportowy wieczór wspomnień ważnych dla Polski zwycięstw.

- Moje życie publiczne zaczęło się, kiedy jako mały chłopak z kolegami ze szkoły biegłem pod halę Gwardii, aby zobaczyć tych wielkich, którzy wtedy wygrywali - wspominał Jan Lityński. Jak dodał, ukształtowała go także lektura pamiętników Feliksa Stamma, trenera bokserskiego. - Czytając te pamiętniki zrozumiałem, że polski boks, polski sport był tworzony przez ludzi ukształtowanych przez II Rzeczpospolitą, czyli ludzi, którzy kontynuowali myślenie o naszej niepodległości - zaznaczył.

Spotkanie w Pałacu Prezydenta  prowadzili niezastąpieni i jak zwykle profesjonalni : Włodzimierz Szaranowicz  i Przemysław Babiarz z TVP.

Zaproszeni goście  obejrzeli też archiwalny  film wspomnieniowy z Mistrzostw Europy w boksie w 1953 r. odbywających się w Warszawie, w zaadaptowanej do tego celu specjalnie wyremontowanej Hali Mirowskiej (Gwardii). W drugiej części filmu została przedstawiona historia sukcesów polskiego pięściarstwa pod wodzą "Papy" Stamma  -  podczas tej części uroczystości szczególne wzruszenie towarzyszyło prawnuczce Feliksa  Stamma  - Pauli Stamm.

Szczególnie cieszy nas fakt, że Pan Prezydent poparł  inicjatywę Zarządu fundacji o BUDOWIE POMNIKA "PAPY" STAMMA w okolicach Hali Mirowskiej w Warszawie, o co oficjalnie wystąpiła Paula Stamm  kilka miesięcy temu.