Bal Mistrzów Sportu Warszawy

Irena Szewińska, Ryszard Szurkowski, Jerzy Kulej. Wielkie nazwiska podczas gali Najlepszy Sportowiec Warszawy 2011 roku.

Na piątkowej gali sportowcem roku została wybrana Zofia Klepacka - pochodząca z warszawskiej Pragi mistrzyni Europy i wicemistrzyni świata w windsurfingu. Niestety laureatka nie mogła się stawić na balu, bo przygotowuje się w Argentynie do Igrzysk w Londynie. W Arenie Ursynów wyróżnieni zostali także trenerzy i sponsorzy warszawskich sportowców. Najlepszym niepełnosprawnym sportowcem roku został szpadzista Dariusz Pender. Ogromne zainteresowanie fotoreporterów wzbudził kilkukrotny mistrz olimpijski w boksie - Jerzy Kulej, który rok temu przeszedł zawał serca i udar mózgu, sportowiec mimo że miał wyraźne problemy z chodzeniem, przybył jednak na bal, gdyż jak sam mówił nie mogło go zabraknąć.

W skład kapituły która wybrała sportowców, weszli: Andrzej Supron, Jerzy Engel, Dorota Idzi, Ryszard Szurkowski.

- Wybór nie był łatwy, ale uczciwy i obiektywny, o czym świadczą długie obrady - powiedziała przewodnicząca kapituły, wielokrotna medalistka olimpijska w lekkoatletyce Irena Szewinska.

Internauci we wcześniejszym głosowaniu wybrali także najpopularniejszego sportowca roku. Został nim pochodzący z Serbii i grający dla Legii - Miroslav Radović. Również w głosowaniu internetowym II Memoriał Kamili Skolimowskiej okazał się Najlepszą Imprezą Roku 2011. Trenerem Roku 2011 został Edward Bugałę. Niegdysiejszy reprezentant Polski w biegach przez płotki, a dziś trener najlepszej polskiej sprinterki Anny Kiełbasinskiej. Wyróżniono także "za osobowość" Bohdana Tomaszewskiego - komentatora sportowego z bardzo długą tradycją, nagrodę za niego odebrał syn.

Partnerem balu jest Fundacja Stamma "Stamm Sport Promotion".

!ród3o: www.mmwarszawa.pl