4 złote medale XXIX MTB im. Feliksa Stamma

W warszawskim hotelu "Gromada" odbył się 29. Miedzynarodowy Turniej Bokserski im. Feliksa Stamma, najważniejsza amatorska gala bokserska rozgrywana w naszym kraju organizowana przez PZB, pod honorowym patronatem MSiT, PKOL oraz Prezydent m.st. Warszawy. Od trzydziestu lat Turniej Stamma wyznacza standardy boksu amatorskiego, pozwalaj?c najzdolniejszej młodzie?y na sprawdzenie swych umiejetności w walce z zawodnikami z całego świata.

Tegoroczny Turniej Bokserski im. Feliksa Stamma był szczególną imprezą, ostatnim sprawdzianem przed Igrzyskami Olimpijskimi - Londyn 2012, zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet. Panowie w połowie kwietnia wyjeżdżają do tureckiego Trabzon, aby wziąć udział w kwalifikacjach. Kobiety nieco później, dla nich paszportami do Igrzysk będą mistrzostwa świata, które rozpoczną się w maju w Chinach.

W tym roku Turniej gościł wiele zagranicznych ekip, m.in. z Anglii, Australii, Grecji, Rosji, Węgier, Kazachstanu, Białorusi, , Ukrainy, czy egzotyczny team z Gwinei. Wśród Pań pojawiły się mocne Chinki, Francuzki, Turczynki, Białorusinki, Ukrainki, Norwe?ki. Polskę reprezentowało 21 zawodników, dziewięcioro polskich bokserów - trzy kobiety i sześciu mężczyzn dotarło do finałów. W memoriale Stamma triumfował - Rafał Kaczor (52 kg) oraz Sasun Karapetyan (69 kg), zwycięstwa odniosły również dwie nasze reprezentantki: Karolina Michalczuk (51 kg) i Lidia Fidura (75 kg).

Fundacja Stamma zorganizowała niespodziankę wieczoru podczas finałowej Gali - aukcję charytatywną dla Jerzego Kuleja, aby jak najszybciej wrócił do zdrowia. Aukcję poprowadził Andrzej Supron-nasz "Profesor Zapasów". Podarowany przez Fundację obraz przedstawiający Papę Stamma i Jerzego Kuleja w narożniku podczas IO, został wylicytowany przez Wioślarza, Kajetana Broniewskiego- naszego trzykrotnego olimpijczyka, obecnie Dyrektora Generalnego PKOL i działacza sportowego w Polskim Zwi?zku Towarzystw Wioślarskich. Serdecznie dziękujemy!

Kolejny już raz Fundacja wręczała statuetki Feliks Boksu. Statuetka uhonorowała pracę trenerską i zawodniczą za 2011 rok. Kandydatury do nagrody są konsultowane z PZB i sędziami Turnieju.

Laureaci:

Najlepsza Zawodniczka Roku 2011 - Hanna Solecka (Mistrzyni Świata juniorek 2011)

Najlepszy Zawodnik Roku 2011 - Rafał Kaczor (sześciokrotny mistrz Polski w boksie, olimpijczyk z Pekinu)

Trener Roku 2011 - Leszek Piotrowski (trener kadry narodowej kobiet)

Champion Turnieju 2012 - Mateusz Polski (najm3odszy zawodnik XXIX MTB)

Gratulujemy laureatom!

Wspaniałe polskie zwycięstwa na ringu oglądał nasz bohater narodowy, Kpt. Tadeusz Wrona wraz z Rodziną - gość specjalny Fundacji, który pierwszy raz oglądał boks na żywo.

Do zobaczenia na XXX MTB im. Feliksa Stamma za rok.