Statuetka „Feliks Boksu” od Fundacji Feliksa Stamma dla Muzeum Sportu

Wystawa „Historia Polskiego Boksu” w 37 rocznice śmierci Feliksa Stamma

Fundacja im. Feliksa Stamma założona i kierowana przez Paule Stamm – prawnuczkę Feliksa Stamma zorganizowała w Muzeum Sportu i Turystyki, w Centrum Olimpijskim wystawę fotografii „Historia Polskiego Boksu”. Wernisaż wystawy odbył się w 37 rocznicę śmierci legendarnego Trenera.

Dzięki współpracy z Panem Tomaszem Jagodzińskim – Dyrektorem Muzeum Sportu i Turystyki , Fundacja ma możliwość przypomnieć warszawiakom złote lata polskiego boksu.

Goście Muzeum byli świadkami uroczystego przekazania dla Muzeum Sportu i Turystyki statuetki „ Feliks Boksu” wręczanej corocznie zwycięzcom na Międzynarodowym Turnieju Bokserskim im. Feliksa Stamma.

Unikatowa wystawa fotografii to wspomnienie triumfalnych lat Polskiej Szkoły Boksu, którą stworzył i zwyciężał na ringach świata niezapomniany trener wszechczasów, wychowawca talentów boksu „Papa” Feliks Stamm-dziś patron Fundacji.

To legenda polskiego boksu. Jego wspaniali wychowankowie: Jerzy Kulej, Józef Grudzień, Marian Kasprzyk, Zbigniew Pietrzykowski, Leszek Drogosz i inni zdobywali medale olimpijskie. W tym roku obchodzia będziemy kilka ważnych rocznic dla boksu: XXX Jubileuszowy MTB im. Feliksa Stamma, 60 rocznica historycznego zwyciestwa Polski w Hali Mirowskiej na pierwszych po wojnie Mistrzostwach Europy w 1953 roku oraz 90 lecie powstania Polskiego Związku Bokserskiego.

To okazja do sentymentalnej podróży w złote lata polskiego boksu.

Fundacja im. Feliksa Stamma "STAMM SPORT PROMOTION"

Priorytetem Fundacji jest propagowanie, krzewienie i upowszechnianie idei sportu, kultury olimpijskiej i praca na rzecz rozwoju i wsparcia młodych talentów sportu. Założycielką i Prezesem Fundacji jest prawnuczka Feliksa Stamma - Paula Joanna Stamm. Autorytet FELIKSA STAMMA jest ponadczasowy, to uniwersalna prawda i aktualna dla wszystkich dyscyplin sportu, zatem, odwołując się do tego argumentu Fundacja kontynuuje dzieło Trenera wszechczasów i realizuje idee m.in. poprzez wspieranie zdolnej młodzieży , wpływając na właściwy rozwój młodego sportowca w drodze do sukcesu- dbając szczególnie o jego zdrowie i edukację. Fundacja dba o zachowanie pamięci o swoim Patronie poprzez promowanie prozdrowotnej, społecznej, edukacyjnej i wychowawczej wartości sportu wśród społeczeństwa polskiego oraz reaktywację historycznej wiedzy i sukcesów Polski w boksie i innych dyscyplinach sportu, a tak?e poprzez organizację wystaw o charakterze sportowym.

Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie

Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie powstało w 1952 r. Jest to jedno z najstarszych muzeów tego typu w Europie. Pierwszą siedzibą był budynek przy ulicy Rozbrat. W 1966 r. nastąpiło otwarcie MSiT w nowej siedzibie na stadionie Skry w Warszawie przy ulicy Wawelskiej. W 2005 r. MSiT przeprowadziło się do nowej siedziby w Centrum Olimpijskim, Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie gdzie 5 listopada 2006 r. nastąpiło uroczyste otwarcie nowej ekspozycji stałej. Zbiory muzeum liczą ponad 45 tys. eksponatów – są to muzealia dotyczące głównie sportu polskiego, dzieła sztuki (rzeźby, malarstwo, grafika, medale artystyczne, tkanina) o tematyce sportowej, a także zbiory filatelistyczne i numizmatyczne, 56 tys. fotografii, 16 tys. książek oraz ponad 2 tys. dokumentów i archiwaliów. Kolekcję muzealną uzupełnia dokumentacja filmowa i dźwiękowa.

Zapraszamy do obejrzenia relacji z otwarcia wystawy - Polsat Sport

Kontakt do mediów: