Zapraszamy do obejrzenia galerii

Okiem Fundacji - XXVII MTB im. Feliksa Stamma

Tradycyjnie w Warszawie w dniach 21-24 kwietnia 2010 r. odbył się XXVII Miedzynarodowy Turniej Bokserski im. Feliksa Stamma. W wyniku nieprzewidzianych złych warunków atmosferycznych spowodowanych chmurą pyłu wulkanicznego nad Europą, większość zagranicznych reprezentacji odwołała swój udział w zawodach. Mimo to Turniej dostarczył kibicom i zawodnikom wiele pasjonujących emocji sportowych. Polscy zawodnicy 6 razy stawali na podium. Turniej obfitował w debiuty: pierwszy raz w historii walczyły kobiety, pierwszy raz wręczone zostały statuetki FELIKS BOKSU. Statuetka to piękna praca plastyków przedstawiająca postaa legendarnego Trenera Feliksa Stamma, którą wprowadziła na Polski Ring Paula Stamm - Prezes Fundacji im. Feliksa Stamma. Jest to nagroda wyróżniająca najlepszych za całoroczną pracę.

Tegoroczne FELIKSY wręczone przed walkami finałowymi wyraźnie uskrzydliły zawodników. Nagrodzeni Karolina Michalczuk i Kamil Szeremeta zwyciężyli finały XXVII Turnieju im. Feliksa Stamma. Fundacja wyróżniła również Władysława Maciejewskiego - Trenera Karoliny Michalczuk, któremu wręczyliśmy PUCHAR za jego pracę trenerską.

Polskie zawodniczki zaprezentowały dobry boks. Są waleczne i świetnie przygotowane. Po rozmowie z Mistrzynią świata Karoliną Michalczuk i Lidią Fidurą dowiedzieliśmy się, że obie są bardzo zadowolone z DEBIUTU na XVII MTB. Szczególnie Karolina Michalczuk, gdyż jako jedyna polska zawodniczka uhonorowana została pierwszym FELIKSEM BOKSU w kategorii Najlepsza Zawodniczka 2009 roku. Świetowała wiec swój podwójny sukces. Gratulujemy! Lidce życzymy aby i w jej kolekcji nagród pojawiła się niebawem statuetka FELIKSA - nagroda dla zwycięzców.

Po zakończeniu Turnieju razem z Jerzym Kulejem Vice-Prezesem Fundacji zaprosiliśmy naszych przyjaciół i gości do siedziby Fundacji, która znajduje się w OSIR na Nowowiejskiej tuż przy hali gdzie odbywał się Turniej.

Specjalnie na ten dzień zorganizowaliśmy tam galerię fotografii, wspomnień o Feliksie Stammie oraz jego wychowankach - Mistrzach Olimpijskich. Było nam niezmiernie miło, że dostarczyliśmy wszystkim sporo dobrych emocji podczas oglądania. Zdjęcia przeniosły ich do czasów wielkich światowych osiągnięć i zwycięstw Polskich Bokserów.

Pan Daniel Olbrychski z wielką uwagą spoglądał na twarze Mistrzów z lat 60-80. Niejedno zdjecie wywoływało słynny już radosny uśmiech na Jego twarzy. Wypatrzył nawet małe nieścisłości w datowaniu niektórych zdjęć. Tym samym potwierdzając swoją wielką pasję i wiedzę o BOKSIE. Panie Danielu, obiecujemy poprawimy błędy.

Galerię zwiedził również Pan Marek Goliszewski Prezes BCC gość Fundacji, który jest też członkiem Rady Statuetek Feliks Boksu. Jego wsparcie i pomoc w budowie Fundacji jest wielkim zaszczytem dla nas. Pan Goliszewski i Jego Syn są wielkimi kibicami boksu, im również galeria sprawiła dużą przyjemność. Pan Prezes Marek Goliszewksi wyróżnił na Turnieju Papy Stamma Trenera Kadry Olimpijskiej kobiet, Pana Leszka Piotrowskiego i wręczył mu na ringu ufundowany przez siebie wspaniały Puchar.

Turniej Feliksa stamma obserwował też wychowanek Papy, Mistrz Olimpijski oraz członek Rady Fundacji "Stamm Boks Promotion" Józef Grudzień. Razem z nami cieszył się ze spotkania. Widzieliśmy jak mocno kibicował Finały. Był też Jan Szczepanski, Mistrz Olimpijski z Monachium 1972, dokonując pięknego wpisu w księdze Fundacji ofiarował nam szczere wsparcie. Cieszymy się, że popiera powstanie naszej Fundacji.

Gościliśmy również innych znakomitych gości. Galerię zwiedzili: Leszek Drogosz - wspaniale opowiadający o złotych latach, Wiesław Rudkowski, z którym nawiązaliśmy kapitalny kontakt, który popiera naszą inicjatywę, Andrzej Biegalski, Janusz Gortat i inni. Wszystkich poprosiliśmy o wpisanie się do księgi pamiątkowej, KRONIKI FUNDACJI. Spotkanie utrwaliliśmy również na zdjęciach. Zapraszamy do galerii.

Tak wielu znakomitych ludzi dobrze oceniło naszą inicjatywę i odwiedziło Galerię w Fundacji, że postanowiliśmy żeby wystawa była dostępna dla wszystkich kibiców. Zapraszamy przez cały maj do nas. Autorem fotosów jest m.in Redaktor Lucjan Olszewski oraz p. Jan Rozmarynowski. Dzięki ich pasji dla boksu i uprzejmości mogło dojść do naszych wspólnych wzruszeń.

Na pamiątkę spotkania podczas XXVII MTB im. Feliksa Stamma Fundacja przygotowała kolejną niespodziankę, tym razem dla kibiców. Czapeczki "Feliksówki" z logo Fundacji były rozdawane na widowni. Napis Feliks Boksu miał podkreślić i upamiętnić uroczystość wręczenia Statuetek. Feliksówki miały ogromne powodzenie. Dziękujemy kibicom za to miłe przyjęcie.

XXVII MTB Papy Stamma to dla Fundacji pierwsze doświadczenie oficjalnego udziału w Turnieju Patrona Fundacji. Widzimy jak duże jest to przedsięwzięcie organizacyjne i jak łatwo przeoczyć ważne wydarzenia składające Turniej w doskonałe widowisko i piękne świeto dla boksu w hołdzie dla Feliksa Stamma.

Za rok dołożymy wszelkich starań, aby uczestnicy, kibice i goście doznali wyjątkowych wrażen na najwyższym międzynarodowym poziomie.