Jako prawnuczka Feliksa "Papy" Stamma i założyciel Fundacji Jego imienia, chcę zachować pamięć o moim wspaniałym przodku, oddać mu należyty hołd i cześć dlatego właśnie pomysł na wybudowanie pomnika najwybitniejszego Trenera-Legendy, twórcy potęgi polskiej szkoły boksu, wychowawcy wielu pokoleń Mistrzów Olimpijskich w boksie.

Traktuję to jako mój obowiązek i swoistego rodzaju misję. Wierzę, że Polacy będą trzymać "sztamę ze Stammem" i RAZEM wybudujemy pomnik charyzmatycznego Trenera Wszechczasów!

Jestem szczęśliwa i dumna, że po trzech latach starań, decyzją Uchwały Rady m.st. Warszawy, otrzymałam zgodę na budowę pomnika mojego Pradziadka, który stanie w godnym i reprezentacyjnym miejscu - w kolebce polskiego pięściarstwa, w samym sercu Warszawy nieopodal Hali Gwardii przy al. Jana Pawła II. To właśnie tutaj w 1953 roku odbyły się historyczne Mistrzostwa Europy w boksie, gdzie sportowe dzieci "Papy" Stamma w ciągu jednego dnia zdobyły 9 medali w tym aż 5 złotych! Tłum oszalał z radości, emocje sięgały zenitu, gdy nad ringiem powiewała polska flaga i rozbrzmiewał Mazurek Dąbrowskiego.

To był nie tylko triumf sportowy ale i polityczny, bo dał społeczeństwu wiarę, siłę i nadzieję, zadziałał ku pokrzepieniu serc w zrujnowanej powojennej Warszawie.

Rozentuzjazmowany tłum kibiców wyniósł mojego Pradziadka na rękach skandując " BRAWO STAMM, BRAWO STAMM" i obsypując go goździkami przeniósł do Hotelu Polonia, gdzie zatrzymały się wszystkie drużyny Mistrzostw Europy. To był magiczny moment i za każdym razem jak opowiadam tą historię mam gęsią skórkę.

Pomnik ma być swoistego rodzaju SYMBOLEM, ma przypominać, inspirować i uczyć kolejne pokolenia młodych Polaków, że sport wychowuje, buduje charakter i kształtuje osobowość na całe życie. To ważne, aby zachować pamięć o wielkim polskim autorytecie i wzorze do naśladowania. To nasza historia, tożsamość i tradycja którą trzeba propagować.

To właśnie po mistrzowsku robił "Papa" Stamm a ja i Fundacja Stamma pragnę dbać i pielęgnować jego pamięć poprzez promowanie prozdrowotnej, społecznej, edukacyjnej i wychowawczej wartości sportu wśród społeczeństwa polskiego oraz poprzez reaktywację historycznej wiedzy i sukcesów Polski w boksie i innych dyscyplinach sportu.

Dnia 2 kwietnia 2017 w 41 rocznicę śmierci mojego Pradziadka, ogłaszam ogólnopolski konkurs na pomnik Feliksa Stamma. Po wybraniu najlepszej pracy, wspólnie z powołanym Komitetem Budowy Pomnika, moim marzeniem jest aby pomnik został odsłonięty w maju 2018 w 65 rocznicę historycznych ME w Boksie.

Każdy Polak będzie mógł stać się budowniczym pomnika ich ukochanego Trenera poprzez wykupienie cegiełki charytatywnej, którą przygotowała moja Fundacja. Cegiełki są o różnych nominałach ( 5 wersji w 5 kolorach jak koła olimpijskie). Gorąco zapraszam do aktywnego uczestnictwa w naszej zbiórce publicznej całą Polskę!

Oczywiście, nie poprzestaję na pomniku, idę za ciosem kierując się dewizą, że: " Niemożliwe nie istnieje" dlatego też wierzę, że uda się aby tuż obok pomnika powstała aleja gwiazd jego wychowanków: Kuleja, Grudnia, Kasprzyka, Drogosza, Pietrzykowskiego i wielu innych Mistrzów szermierki na pięści, która prowadzić będzie do Muzeum Boksu im. Feliksa Stamma w Hali Gwardii o co już zabiegam w stołecznym Ratuszu, więc proszę mocno trzymać kciuki.

Ze sportowym pozdrowieniem,
P.S.

LISTA osób dopuszczonych do KONKURSU rzeźbiarskiego
na Pomnik FELIKSA STAMMA w Warszawie